Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ομιλία Μάριου Καρογιάν στο Λονδίνο


“Κακώς κάναμε παραχωρήσεις - Δεν έχουμε να δώσουμε, έχουμε να παίρνουμε από το 1974”

Δεν υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Οθωμανική η νοοτροπία της Τουρκίας


Σε ομιλία του το βράδυ του περασμένου Σαββάτου (16.1.2010) σε συνεστίαση προς τιμή του που διοργάνωσε το ΔΗΚΟ Αγγλίας στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Μάριος Καρογιάν αναφέρθηκε καταρχήν στο τοπίο ζούγκλα που μετατράπηκε η πατρίδα μας και στην συνέχεια δήλωσε ότι δεν έχουμε να δώσουμε στους Τούρκους αλλά, να πάρουμε από το 1974. Κακώς κάναμε παραχωρήσεις είπε, μίλησε για αναπροσαρμογή στρατηγικής, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν συγκλίσεις στις συνομιλίες, δεν θα καταστούμε υποχείριο της Τουρκίας, πρέπει να κάτσουμε την Τουρκία στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ότι δεν θυσιάστηκαν τόσοι ήρωες μας για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε.


Πιο αναλυτικά,

Για την εσωτερική κατάσταση είπε:


“…Πράγματα απίστευτα συμβαίνουν, να κλέβουν την σορό του αείμνηστου προέδρου, να βεβηλώνουν νεκροταφεία, να πυροβολούν εν ψυχρώ, να δολοφονούν νέα παιδιά νέους ανθρώπους, που πάμε; Που πάει αυτή η κατάσταση; Όπως είπα πριν λίγες μέρες, εμένα μου θυμίζει ζούγκλα και το εννοώ. Ο κοινωνικός ιστός που πάει; Αυτή η αντίληψη, η κουλτούρα που κουβαλούσαμε τόσα χρόνια, του σεβασμού της αλληλοεκτίμησης, της αλληλεγγύης που πάνε;…”


Για την Τουρκία, τον Ταλάτ και την κατά φαντασία πρόοδο είπε:


“…Η Τουρκία θέλει ακριβώς να έχει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Το όποιο οικοδόμημα και να φτιαχτεί για να μπορεί να είναι αποδεκτό από αυτήν πρέπει να ελέγχεται από αυτήν. Να ελέγχεται σε όλες τις εκφάνσεις. Αυτό χρειάζεται η Τουρκία, αυτό θέλει η Τουρκία, αυτό επιδιώκει η Τουρκία. Τα ΗΕ δεν την αγγίζουν, αφήνουν ανεμπόδιστο τον κ Ταλάτ να κομίζει προτάσεις τουρκικής ραφής, σε πλήρη διάσταση με τις αρχές και αξίες της Ε.Ε και να μην νοιάζεται κανένας, να αφήνει η διεθνής κοινότητα την Τουρκία και τον κ. Ταλάτ να περιφρονούν την έννομη τάξη…ενώ κάποιοι να βλέπουν και πρόοδο” και αναφέρθηκε στον κ. Ντάουνερ και τους Βρετανούς οι οποίοι “μόνο εκείνοι βλέπουν αυτήν την πρόοδο κανένας άλλος”, είπε. Και αργότερα πρόσθεσε πως,

“Η Τουρκία παίζει επικοινωνιακό παιχνίδι και το παίζει καλά. Είναι η ώρα να παίξουμε και εμείς το δικό μας επικοινωνιακό και πολιτικό παιχνίδι. Θα πρέπει να την ξεσκεπάσουμε, θα πρέπει να την καταδικάσουμε για όλα όσα κάνει στην Κύπρο. Δεν μπορεί να μην βρίσκεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου, δεν μπορεί να βρίσκεται στο απυρόβλητο. Είναι η ώρα λοιπόν...η Τουρκία να πληρώσει για όλα αυτά τα οποία κάνει…”


Διαπραγματεύσεις = ΤΙΠΟΤΑ

“…Είναι ματαιοπονία (είπε) να θεωρούμε ότι αίφνης η Τουρκία θα αλλάξει την στάση της και θα αποφασίσει ότι ήλθε η ώρα να λύσουμε το Κυπριακό. Άρα λοιπόν, για να λυθεί το Κυπριακό πρέπει εμείς να αποδεχθούμε τους όρους της Τουρκίας. Λοιπόν εμείς λέμε, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΟΙ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΜΕ ΑΥΤΟΧΕΙΡΕΣ. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΟΡΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΤΟΧΟΘΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ... Άρα λοιπόν, τι βγήκε μέσα από τις διαπραγματεύσεις; Το έχω πει δημόσια το επαναλαμβάνω και σήμερα. ΤΙΠΟΤΕ. Ας είμαστε ειλικρινείς. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ. Δεν υπάρχουν συγκλήσεις. Δευτερευούσης και τριτευούσης σημασίας ζητήματα, ναι, υπάρχουν. Αυτά είναι τα ουσιώδη όμως; ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ; ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΩΝ; ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΙΚΩΝ;…”


Κακώς οι παραχωρήσεις – το αντίδωρο οι συνομοσπονδιακές προτάσεις


“…Έκανε (η δική μας πλευρά) παραχωρήσεις συγκεκριμένα. Και ποιο ήταν το αντίδωρο που πήραν και αυτές τις παραχωρήσεις; Που λέω κακώς τις κάναμε. Έτσι για να εξηγούμαι. Οι τελευταίες τουρκικές προτάσεις. Συνομοσπονδία καθαρή. Λέει νάχουν το δικαίωμα οι δύο συνιστώσες μονάδες να υπογράφουν διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις. Που ξανακούστηκε αυτό το πράγμα. Σε ποιαν ομοσπονδίαν έχει ξαναγίνει αυτό το πράγμα. Βέβαια κάποιοι θέλουν η Κύπρος να είναι το πρότυπο. Λυπούμαι, αλλά εμείς δεν θα είμαστε το πρότυπο για τέτοιου είδους εκτρωματικά σχέδια και εκτιμήσεις. Είμαστε ένας λαός με μια πανάρχαια ιστορία και πολιτισμό. Δεν είμαστε ιθαγενείς που μπορεί να έρχονται οι μεγάλοι αποικιοκράτες και να επιβάλουν την δική τους βούληση και τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις...”.


Έχουμε να παίρνουμε από το 1974


“…Εμείς δεν πρέπει ούτε και μπορεί να υποχωρήσουμε από βασικές μας θέσεις. ΄Εχουμε κάνει πολλές παραχωρήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα. Και σ΄αυτούς που μιλάνε για το πάρε-δώσε να το ξεκαθαρίσουμε. Δεν έχουμε πλέον να δώσουμε. Έχουμε να πάρουμε! Έχουμε να πάρουμε! Από το 1974 δώσαμε. Σε όλες τις φάσεις των διαπραγματεύσεων. Τι έμεινε λοιπόν να δώσουμε άλλο;


‘Αρα λοιπόν, έχουμε την βούληση για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν. Όμως, μια λύση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα και την λειτουργικότητα αυτής της λύσης.

Δεύτερον, λύση που δεν θα προνοεί την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων, λύση που θα μιλά για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων, λύση που δεν θα προνοεί την παραμονή εποίκων στην Κύπρο.

Εμείς επιδιώκουμε και θα παλέψουμε για λύση χωρίς εποίκους στην Κύπρο.


Δεν νοείται λύση με παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Δεν νοείται λύση με διασφάλιση επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας αλλά και με εγγυήσεις της Τουρκίας. Είναι αναχρονισμός και τίποτα περισσότερο. Δεν νοείται λύση η οποία θα καταστρατηγεί τις βασικές ελευθερίες. Και ούτε και νοείται λύση που δεν θα διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες.

Άρα λοιπόν, αυτά είναι τα πλαίσια. Πέραν τούτων δεν μπορεί να ζητούνται από εμάς επιπρόσθετες υποχωρήσεις. Να καταλήξουμε πού, να καταστούμε μια επαρχία της Τουρκίας, να καταστούμε υποχείριο της Τουρκίας; Μα συγνώμη, πολλοί έχουν θυσιαστεί, πολλοί ήρωες μας έχουν θυσιαστεί για ιδανικά και αρχές, για την ελευθερία, την δημοκρατία και την δικαιοσύνη στην Κύπρο. Αγωνίστηκαν εναντίον της αποικιοκρατίας, ο δικός τους θάνατος, ο δικός τους χαμός, εκείνοι που έδωσαν σε μας την δυνατότητα να έχουμε Κυπριακή Δημοκρατία, να είμαστε μέλος των Η. Εθνών, μέλος της Ε.Ε., ποίοι είμαστε εμείς άραγε να έχουμε το δικαίωμα να καταργήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και στο τέλος τις δικές τους θυσίες να τις πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων;…”


Έχουμε δυνατότητες – νέα στρατηγική

Ο κ. Καρογιάν απάντησε και σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι είμαστε αδύναμοι.


“…Δεν μπορεί να κλαίμε την μοίρα μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δυνατότητες. Να μιλούμε την ΙΔΙΑ γλώσσα. Να έχουμε τους ίδιους στόχους, τους ίδιους προσανατολισμούς. Μόνο τότε, στη βάση μιας συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής να συμμεριστούμε ευθύνες και καθήκοντα.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ. Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ.

Έχουμε δυνατότητες λοιπόν, γιατί το γεωπολιτικό παιχνίδι δεν λειτουργεί μόνο υπέρ μιας χώρας. Τα δεδομένα αλλάζουν…Να έχει ο πρόεδρος την ευχέρεια και την δυνατότητα στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων, να εμπλουτίσει ιδέες που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να διαφοροποιήσει κάποιες άλλες, ακόμα και να αποσύρει προτάσεις που έχει δώσει...Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει το τίμημα για την συνεχιζόμενη κατοχή του κυπριακού εδάφους. Γιατί το Κυπριακό πρόβλημα όπως πολλές φορές το έχουμε πει, δεν είναι πρόβλημα δικοινοτικό, είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Είναι πρόβλημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Είναι πρόβλημα ενός κατακτητή που δεν καταλαβαίνει από λόγια από νουθεσίες.”



Για την ερμηνεία της διζωνικής


Πρέπει είπε, “να ξεκαθαρίσουμε ποίες είναι οι έννοιες, ερμηνείες, όλοι έχουμε τις ίδιες ερμηνείες; Όλοι μιλάμε για την δικοινοτικότητα, την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα, την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλοι τα ερμηνεύουμε με τον ίδιο τρόπο; Η δική μου διαίσθηση είναι ότι όχι. Μάλιστα στο εθνικό συμβούλιο είχα πεί ότι αν δεν κάνουμε την άσκηση όλοι μας πως εννοούμε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των όρων που προσδίδουμε σε αυτά ενδεχομένως να έχουμε 20 διαφορετικές ερμηνείες. ΄Αρα λοιπόν εισήγηση μας υπήρξε και ευτυχώς έγινε αποδεκτή. Να υπάρξει συζήτηση στο εθνικό συμβούλιο...Διαφορετικά αυτό που λέμε όλοι να αρχίσουμε την σταυροφορία να πείσουμε ξένες κυβερνήσεις για τα δίκαια μας με ποια γλώσσα θα μιλά ο καθένας από μας όταν θα διατυπώνει τις θέσεις της πλευράς μας, θα δίνει την δική του ερμηνεία, θα βάζει το δικό του χρώμα; Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι συγκεκριμένο με αυτήν την λογική. Είναι γι΄αυτόν τον λόγο λοιπόν που χρειάζεται ξεκαθάρισμα στους όρους. Ξεκαθάρισμα στο τι επιδιώκουμε και τι θέλουμε ...”


Ας το εφαρμόσουν οι ίδιοι


Για τους Βρετανούς που μετά το 2004 επιχείρησαν να τιμωρήσουν την δική μας πλευρά, γιατί τάχατες καταστρέψαμε είπε τη σούπα που ετοίμασαν κάποιοι, αλλά και στους Αμερικανούς και άλλους που μας επέκριναν για την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, τους προτείνουμε να το εφαρμόσουν οι ίδιοι, αν τους αρέσει, είπε.


Οθωμανική νοοτροπία

Και έκλεισε την ομιλία του ο κ. Καρογιάν με φωτογραφία της Τουρκίας όταν είπε:


“…Το απέδειξε εξάλλου και με την Αρμενία (η Τουρκία) πριν λίγο καιρό. Με τόσες φανφάρες για να κερδίσει επικοινωνιακά υπέγραψε δύο πρωτόκολλα. Και τι έκανε; Την ίδια ώρα που υπέγραψε το επόμενο λεπτό το καταστρατήγησε. Δεν ήταν αυτή η ιστορία της Τουρκίας, ας φρεσκάρουμε την μνήμη μας για να δούμε τι έκανε για τους Κούρδους, τι έκανε με τους Αρμένιους, τι έκανε με την Αλεξανδρέττα, τι έκανε με όλους τους υπόλοιπους λαούς, ακόμα και με την Ελλάδα τώρα. Η Ελλάδα υπέρμαχος μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία, ή τουλάχιστον θετική σε ότι αφορά την ευρωπαική της προοπτική, και καθημερινά παραβιάζει τον εναέριο χώρο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, έτσι έμαθε η Τουρκία. Οθωμανική νοοτροπία, με οθωμανική θεώρηση πραγμάτων, αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας. ΄Οσο πιο έγκαιρα το αντιληφθούμε τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε στις κρίσεις μας στις αξιολογήσεις μας αλλά και στις δράσεις μας...”.

Φανούλα Αργυρού
Δημοσιογράφος
Λονδίνο
17.1.2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου